Damijan Terpin: taki izpadi in skrunitve se ne smejo nikoli več ponoviti

Slovenska skupnost, zbirna stranka Slovencev v Italiji, odločno obsoja neodgovorno, nedostojno in žaljivo obnašanje organizirane skupine pripadnikov borčevske organizacije iz Slovenije na osrednji spominski proslavi v Bazovici v nedeljo 09.09.21012, ko so s klici in kričanjem grobo žalili ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmilo Novak ter generalnega konzula RS v Trstu Dimitrija Rupla. Obema izreka SSk vso solidarnost in podporo.

Početje omenjene skupine je enako škvadrističnim metodam fašističnih nestrpnežev, ki so v preteklosti na podoben način motili in prekinjali slovenske manifestacije in javne nastope. Kričanje in žalitve so se namreč pojavile še preden je ministrica stopila na oder in prinesla pozdrav v imenu vlade Republike Slovenije, kar je navaden izraz nestrpnosti in sovraštva.

Omenjena skupina prenapetežev je s tem oskrunila za Slovence sveti kraj spomina na štiri junake protifašističnega odpora. Ob spomeniku Bazovici se Slovenci v Italiji in Primorci nasploh, vsako leto  enotno – kljub razlikam, ki med nami ostajajo – združujemo in skupaj ohranjamo spomin na junake, ki so za slovenstvo, mir, demokracijo, strpnost in sožitje dali svoja življenja. Pokvarjena nam je bila torej spominska svečanost, ki je edina naše ljudi vedno združuje v vrednotah, za katere so padli naši junaki.

Sejanje nestrpnosti, razdora in žalitve organov naše matične države Republike Slovenije, najodločneje obsojamo in zavračamo neodgovorne poskuse, da bi v zamejstvo prenašali poltične razprtije, ki bi morale tudi v matični domovini ostati na ravni omikanega soočanja različnih idej in stališč. Neokusna ravnanja omenjenih članov borčevskih organizacij iz Slovenije pa so le izraz golega sovraštva in zaničevanja in pravo nasprotje plemenitih idealov, za katere so svoja življena dali štirje bazoviški junaki.

Zato pričakujemo, da bo predsednik ZZB Janez Stanovnik takšno ravnanje ustrezno obsodil in da se bo vsem dobronamernim udeležencem proslave tudi nemudoma opravičil.

Šlo je namreč za organizirano akcijo, za katero – kot se je izkazalo – so bili organizatorji proslave vnaprej obveščeni, prav tako je o njej bil obveščen tudi predsednik SKGZ, kar terja, da okoliščine njihovih informacij jasno obelodanijo in se od omenjenega početja javno distancirajo.

Pri tem tudi izražamo veliko začudenje nad nekaterimi poudarki iz govora glavnega govornika, ki je skupno proslavo na bazoviški gmajni nedopustno izrabil za volilni shod svoje stranke in poskušal nerodno prikrojiti vsebino jasnih sporočil, ki izhajajo iz junaških dejanj Bidovca, Marušiča, Miloša in Valenčiča.

Prav taka dejanja povzročajo Slovencem največjo škodo in nove delitve, ki jih v teh težkih časih ne potrebujemo. Zato je neodgovorno, da se izrablja tako pomembno narodno proslavo za vnašanje konceptov in misli, ki so popolnoma tuje smislu in vsebini spomina na junaške žrtve iz Bazovice.

Slovenska skupnost verjame, da nas osrednja spominska proslava Slovencev v Italij na bazoviške junake lahko še naprej združuje, saj so ideali, za katere so dali svoja življenja vsem nam skupni. Vsi pa si moramo prizadevati, da se podobni izpadi in skrunitve ne bodo nikoli več ponovili.

 

Trst, 10. septembra 2012                                                                  Deželni tajnik SSk

                                                                                                      Damijan Terpin

Deli