Mladi Flamci na obisku pri SSk

V ponedeljek, 16. julija bo Trst obiskala skupina (prib. 29 članov) mladih članov mladinske sekcije New Flemish Alliance iz Belgije. Skupina bo v prihodnjem tednu obiskala Slovenijo, ponedeljek pa si je izbrala za ogled Trsta, kjer se bodo mladi Flamci seznanili tudi s stanjem Slovencev v deželi FJk.

Ob 11.00 jih bo na v Deželnem svetu FJk sprejel deželni svetnik Igor Gaborvec, ki jim bo predstavil delovanje stranke SSk in splošno stanje ter zgodovinsko prisotnost Slovencev v Italiji. Skupaj z deželnim svetnikom SSk bosta tudi Sanja Mikac in Giulia Leghissa, članici skupine Mladi za Prihodnost.

N-VA je flamska avtonomistična stranka, ki je nastala leta 2001. V Belgiji se vztrajno bori za civilne in jezikovne pravice, proti vstopnemu volilnemu bragu in za postopno avtonimijo flamskih dežel v sklopu Evropske Unije. V obdobju 2004 – 2008 jim je hvala povezavi s stranko CD&V (Christen Democratisch en Vlaam) uspelo presešči 5% vstopni prag. Od leta 2008 N-VA nastopa sama. Po zadnjih volitvah ima N-VA v flamskem deželnem parlamentu 17 predstavnikov in v belgijskem zveznem parlamentu pa enega predstavnika. Stranka N-VA je član European Free Alliance in ima v Evropskem parlamentu poslanko Friedo Brepoels, ki opravlja drugi mandat v sklopu poslanske skupine Zlenih-EFA.

Deli