SSk in EL na Generalni skupščini European Free Alliance

V petek in soboto je v mestu Ljouwertu (Leeuwarden), v frizijski pokrajini na Nizozemskem potekala letošnja generalna skupščina European Free Alliance (Evropska svobodna zveza), ki združuje politične stranke narodnih skupnosti v Evropski uniji. Soorganizator je bila domača stranka FNP (Fryske Nasjonale Partij), ki zastopa frizijsko narodno skupnost na Nizozemskem. Za njih je bil to poseben trenutek, saj letos obeležujejo 50. obletnico neprekinjenega delovanja, ki sovpada tudi s prvim vstopom v frizijsko pokrajinsko vlado, s ciljem ovrednotenja frizijskega jezika, kulture in identitete. Med delegati članic sta bila tudi Julijan Čavdek in Sebastjan Trampusch, ki sta zastopala Slovensko skupnost (SSk) in Enotno listo iz avstrijske Koroške. Skupno je bilo prisotnih več kot 150 udeležencev, ki so predstavljali 35 včlanjenih narodnih strank in gibanj iz vse Evrope. Na začetku zasedanja sta prisotne pozdravila predsednica frizijske stranke FNP Nynka Beetstra in komisar nizozemske kraljice John Jorritsma, ki ima vlogo predsednika frizijskega pokrajinskega parlamenta in vlade.

Zasedanje je potekalo v 30. letu delovanja združenja, ki se je v tem času strukturiralo v pravo evropsko politično stranko, s sedmimi poslanci (štiri ženske, trije moški) v Evropskem parlamentu. Vsi delujejo v sklopu poslanske skupine »the Greens/EFA group« (Zeleni/Efa). Ob generalni skupščini Efe je potekala tudi redna skupščina EFAy, ki združuje podmladke njenih članic.

Na petkovem zasedanju so med drugim odobrili letni obračun in proračun, zelo pomemben pa je bil začetek priprav na evropske volitve 2014, za katere si Efa prizadeva, da bi lahko prispevale h gradnji drugačne, boljše Evrope. To je, po mnenju udeležencev, mogoče le preko večjega prenosa kompetenc in odgovornosti na deželno in narodno raven. V pripravljalnih dokumentih je zapisano, da si EFA prizadeva za Evropo, ki bo dopolnjevala načelo subsidiarnosti in bo odprta do možnosti formiranja novih evropskih držav. Gre za Škotsko, Wales, Frizijo, Katalonjo, Galicijo in Baskovske dežele. V tem smislu je najbolj zgovoren moto letošnje generalne skupščine »Nova energija za boljšo Evropo«.

Skupščina Efe je v petek tudi sprejela novo polnopravno članico, baskovsko stranko Aralar. Delegati so obravnavali in volili osem predstavljenih resolucij, ki so zadevale različna področja in njihov vpliv na narodne skupnosti: volitve (nedemokratičnost volilnega vstopnega praga), vpliv krize na krajevne in manjšinske medije, procesi za neodvisnost narodov, upravljanje teritorija (lokacija vetrnih elektrarn, postavljanje visokonapetostnih linij, prevoza živali, izkopavanje rud), mirovni procesi (baskovski mirovni proces, arabska pomlad), davčne politike (davčna neodvisnost dežel in znižanje DDV-ja za mala podjetja). Sledilo je poročilo o aktivnosti EFAy, podmladka organizacije. Delegati na Generalni skupščini so tudi podelili častno članstvo Sebasu Coliju (Eusko Alkartasuna) in Marti Roviri (Esquerra Republicana de Catalunya), za njun doprinos, tako v lastnih strankah kot tudi v tajništvu Efe.

Posebna točka je zadevala uporabo narodnih jezikov v odnosu do javnih ustanov. Evropska poslanka Tatjana Ždanoka, pripadnica ruske narodne skupnosti v Latviji, je predstavila civilno iniciativo, preko katere bi se povečalo število jezikov, v katerih je mogoče sporazumevanje med državljani in evropskimi ter državnimi ustanovami. Generalna skupščina Efe bo prihodnje leto v Meranu, soorganizatorka pa bo južno-tirolska Südtiroler Freiheit.

Veliko je bilo tudi govora o Evropi in vlogi narodnih skupnosti v njej. Evropa in Evropska unija sta velik mozaik, v katerem je skrito še veliko potenciala. Prav v tem smislu je potrebno upoštevati načela narodne in deželne avtonomije ter subsidiarnosti med narodi in državami. Poudarek je bil tudi na procesih za neodvisnost. To je seveda zalo delikatna tema, ki jo je treba obravnavati glede na krajevni položaj. Mirovni proces v Baskovskih deželeh je lahko zgovoren primer. Je pa še drug primer, ki zadeva Škotsko. Tam je na zadnjih volitvah, s 44%, zmagala stranka SNP (Schottisch National Party), ki je začela priprave na referendum za neodvisnost. Niso torej Evropa le finance in državni proračuni, v njenem srcu se dogajaja veliko več, kjer ni številk, tam so ljudje, narodni, njihova identiteta, zgodovina, jezik, kultura in morda je to nekoliko lepš obraz naše stare celine.

Deli