Miha Koren glavni govornik v Tolminu

52. novoletno srečanje Slovencev iz Posočja in Benečije se je letos prvič odvijalo v Tolminu. Organizatorji so glavno besedo ponudili rojaku Mihi Korenu, podžupanu občine Dreka in dejavnemu družbenemu delavcu v Benečiji.
 
V svojem razčlenjenem govoru je Koren analiziral stanje Slovencev v videmski pokrajni. Ugotovil je, da se je stanje v zadnjih letih precej izboljšalo. Predvsem je pomembno, da se iz leta v leto veča zanimanje za poučevanje slovenskega jezika. Kljub težavam s šolskim poslopjem v Špetru, ki so še vedno nerešene, je pozitivni trend stalno v porastu.
 
Koren je poudaril kako je bila pomembna vključitev Slovenije v EU. Na vsem obmejnem področju, ki zadeva Benečijo, Terske in Nediške doline, Rezija in Kanalsko dolino so se razvili projekti, ki so pridobili ustrezna finansiranja. To je prav gotovo dvignilo splošno družbeno raven in prekinilo obubožanje tega teritorija. Pri tem je še navedel nekatere skrbi glede zgradnje elektrovoda.
 
Slovenci v videmski pokrajini so tudi najšibkejši del narodne skupnosti, ki živi v Italiji. Bližina Posočja pa je pomemben element za ohranitev korenin in jezika ter narodne pripadnosti. Pri tem je Koren poudaril pomembno vlogo Zdravka Likarja pri razvijanju čezmejnih odnosov, ki jih je meja močno omejevala. Toliko bolj pomembno pa je stalno in dosledno delo krovnih organizacij SSO-ja in SKGZ-ja ter vseh njenih pokrajinskih članic. Še posebno je pomembno delo na področju medijev, ki omogočajo prisotnost slovenskega jezika po domovih in vseh zbirnih središčih-
 
Srečanje je počastila prisotnost in pozdrav Ljudmile Novak, podpredsednice Državnega zbora Republike Slovenije.
Deli