Prve slovenske jasli v Gorici

Po dolgih osmih letih so se končno odprla vrata prvih slovenskih jasli v mestu Gorica. V ul. Rocca je tako na razpolago obnovljena stavba z novo in prijetno opremo, ki bo sprejemala otroke stare od 16 do 36 mesecev. Okoli stavbe je tudi velik vrt, ki bo omogočal dejavnosti na prostem.
V soboto, 15. oktobra 2011 se je ed stavbo, ki bo gostila slovenske jasli zbrala lepa množica in pričakal slovesno odprtje. Za priložnostni nagovor so poskrbeli goriški župan Ettore Romoli, pristojna odbornica Silvana Romano in pokrajinska podpredsednica Mara Černic. Kratek pozdrav je prinese tudi novogoriški župan Matej Arčon. Med množico pa je bilo več vidnih predstavnikov slovenske politike in civilne družbe.
Stranka Slovenska skupnost je s tem dogodkom zadovoljna, predvsem zaradi tega, ker si je aktivno prizadevala za to pomembno pridobitev. Slovenske družina imajo tako na razpolago varstvo, ki omogoča sporazumevanje v materinem jeziku.
Pomembno dejstvo je tudi to, da so slovenske jasli v Gorici namenjene tudi družinam, ki imajo stalno bivališče v Sovodnjah in Števerjanu. Za obe občini sta na voljo po dve mesti.
Slovenska skupnost je zadovoljna, da se je končno obrestovalo delo, ki so ga njeni predstavniki opravili v obdobju 2003-2007. Prav v tistem času je bil namreče zbran denar, določena stavba in izdelan začetni načrt. Velike zasluge pa imata pri tem prejšnja in sedanja slovenska občinska konzulta.
Slovenska skupnost priznava pomembno delo, ki ga je v zadnjih dveh letih opravil predsednik slovenske konzulte Ivo Cotič. Žal sta pri tem ostali odprti še dve pomembni vprašanji. Še vedno ni bila uvedena ločena lestvica, ki bi omogočala prednost vpisa za otroke iz slovenskih oziroma mešanih družin. Nedoločeno ostaja tudi preverjanje znanja slovenskega jezika za učno in neučno osebje.
Deli