Mladi SSk na Koroškem

MLADI SLOVENSKE SKUPNOSTI PREDSTAVILI CD VIDNE DVOJEZIČNOSTI KOROŠKIM SLOVENCEM V CELOVCU

V petek zvečer so Mladi Slovenske Skupnosti predstavili svoj izdelek tudi v Celovcu na Koroškem v novih prostorih takozvanega Kluba.

Mladi Slovenske Skupnosti so se odzvali na povabilo Kluba Slovenskih Študentk in Študentov na Koroškem in jim predstavili prav tisto, kar so pred mesecem dni zagovarjali pri Medskupini za manjšine v Strassbourgu. Prisotna je bila tudi Mirjam Malalan, ki s eukvarja s stiki z evropskimi manjšinami za MOSP, in Dejan Valentinčič, ki se študijsko ukvarja s problematikami slovenskih manjšin. Nataša Zeriul, tajnica skupine Mladi za Mlade iz Trsta, ter Tomaž Špacapan, deželni tajnik Mladih Slovenske Skupnosti, sta občinstvu predstavila zgoščenko o vidni dvojezičnosti v tržaški pokrajini, ki so člani skupine Mladi za Mlade pripravili v zadnjem aktivnem letu delovanja. Gre za pomemben dosežek skupine in hkrati bistveno gradivo pri uveljavljanju pravic Slovencev v Italiji. Poslikava vseh spornih cestnih enojezičnih tabel v tržaški pokrajini, njihova točna postavitev na deželno kartografijo FJK, seštevek kritičnih točk, števila tabel in izračun stroškov za postavitev novih tabel je delo, ki predstavlja pravi mejnik pri udejanjanju vidne dvojezičnosti pri nas. Ob tem so Korošce tudi seznanili z dejstvom, da je komaj potrjena predsednica pokrajine Maria Teresa Bassa Poropat hvala temu gradivu že sprožila postopek za zamenjavo vseh tabel v tržaški pokrajini, ki so še enojezične in bi po zakonu morale biti dvojezične. Postavitev novih tabel po teritoriju je v teku in že kar lepo zgleda. Ob koncu se je sprožila debata, gostitelji so na kratko obrazložili svoje stanje in zadevo dvojezičnosti v Avstriji. Pogovori so se nato razvijali tudi po uradnem delu, ko so se udeleženci lahko bolje spoznali ob dobrem pivu in pizzi.

Mladi Slovenske Skupnosti so ob priliki Korošcem izrazili veliko zadovoljstvo za to srečanje in jim posredovali željo o nadaljnjem sodelovanju. Pred predavanjem pa so jim tudi čestitali za čudovite nove prostore, ki so tako polifunkcionalni in prirejeni, da so res za katerokoli prireditev in za katerikoli target oz starost ljudi. 

Tomaž Špacapan

Deželni tajnik Mladih Slovenske Skupnosti

 

Deli