Slovenska kultura je temelj goriške zgodovine

Stranka Slovenska skupnost odločno protestira zaradi grobega posega, ki je zaznamoval včerajšnji občinski svet. Avtor posega je svetnik večine, ki je na včerajšnjem zasedanju goriškega občinskega sveta prekinil in razvrednotile obeležitev dneva slovenske kulture. Osrednji kulturni praznik je namreč zelo občuten tudi med Slovenci v zamejstvu.

Slovenska kultura je od same ustanovitve mesta prisotna v zgodovini Gorice. Je njen nenadomestni del in temelj goriške identitete. Tega bi se morali vsi zavedati, ne glede na politično opcijo, h kateri pripadajo. Občinski svetniki pa bi morali dajati zgled v spoštovanju in vrednotenju različnih kultur, ki tvorijo goriško identiteto. Zato je popolnoma nerazumljivo obnašanje nekaterih občinskih svetnikov, ki še vedno vztrajajo na nestrpnih stališčih do Slovencev, pa čeprav skušajo ta stališča prikrivati s proceduralnimi razlogi.

V obdobju, ko se občini Nova Gorica in Gorica pripravljata, da postaneta evropski prestolnici kulture v letu 2025, bi morali posegi za obeležitvi osrednjega slovenskega kulturnega praznika sprožati pozitivna čustva in tudi aplavz.

Pri SSk verjamemo, da se bo od takih izoliranih obnašanj v desno-sredniski večini goriškega občinskega sveta distanciral v prvi vrsti župan Rodolfo Ziberna. SSk pa izreka priznanje tako svetniku Davidu Peterinu kot svetnici Marilki Koršič, da sta svojim kolegom izpostavila pomen, ki ga za Slovence ima kultura.

Gorica, 9. februarja 2021 Pokrajinsko tajništvo SSk za Goriško

Občina Gorica

Deli