Praznovanje 40-letnice SSk s pogledom na prehojeno pot in na nove izzive

Stranka Slovenska skupnost praznuje svojo 40-letnico delovanja na deželni ravni s slavnostnim večerom, ki bo v petek, 13. novembra, ob 19. uri v veliki dvorani Kulturnega centra Lojzeta Bratuža v Gorici. Leta 1975 se je spomladi v Devinu odvijal prvi deželni kongres SSk, s katerim se začenja delovanje stranke na koordinirano deželni ravni.  Do tedaj je stranka ločeno delovala na Tržaškem in Goriškem, z listami lipove  vejice in v navezi z drugimi slovenskimi demokratičnimi skupinami. V vseh teh desetletjih je stranka SSk ostala zvesta izvornemu poslanstvu in je tako ob ustanovitvi kot še danes zaprisežena  temeljnim načelom demokracije, avtonomije in slovenstva.

Vabilu SSk na petkovo svečanost so se že odzvali številni družbeno-politični predstavniki iz Italije, Slovenije in Evrope ter zastopniki sorodnih manjšinskih strank, kot tudi visoki institucionalni predstavniki s širšega obmejnega območja. Pogled na prehojeno pot priča o ponosni množici slovenskih mož in žena, ki so načela in politične programe SSk nesebično zagovarjali na vseh nivojih javne uprave: v rajonskih, občinskih in pokrajinskih svetih, v upravah, na Deželi in preko sorodnih političnih skupin tudi v rimskem in evropskem parlamentu.

Častni gost na petkovi slavnostni akademiji SSk bo prof. Boris Pahor, ki je podporo edini slovenski samostojni stranki večkrat izpričal tudi s sprejetjem kandidatur na njenih listah, nazadnje za deželne in evropske volitve. Poleg njega bosta spregovorila še deželni predsednik SSk Peter Močnik, ki bo zbrane pozdravil, medtem ko je bil politični nagovor zaupan novoizvoljenemu deželnemu političnemu tajniku Igorju Gabrovcu. Kulturni spored bodo povezovali mladi, medtem ko se bodo na odru zvrstili nastopi Dekliškega pevskega zbora Bodeča neža ter pevke Andrejke Možina. Zamisel in koordinacijo slavnostne akademije je delo Maje Lapornik. Tekom večera bo stranka podelila priznanja članom, ki so bili tako ali drugače strankarsko-politično aktivni cela štiri desetletja. Ob koncu bomo skupaj nazdravili prehojeni poti in si zaželeli vse najboljše za naprej.

Tiskovni urad SSk

Gorica-Trst-Videm, 11. novembra 2015

Deli