Aktivna politična dejavnost SSk za volilna zavezništva v levisredini

Politična strategija, zavezništva in programske smernice za državne in deželne volitve so bile tematike, o katerih je razpravljalo deželno tajništvo SSk na petkovem zasedanju v Devinu. Uvodno poročilo deželnega tajnika SSk Damijana Terpina, v katerem je predstavil rezultate številnih srečanj na deželni in državni ravni, je bila podlaga, na kateri se je razvila razprava.

Stranka Slovenska skupnost izhaja iz trdne in dolgoletne vraščenosti v levosrednski politični prostor, v katerem želi tudi v nadalje odigrati samostojno vlogo v dobrobit celotni slovenski narodni skupnosti v Italiji. Na tej osnovi sloni podpora SSk Debori Serracchiani, predsedniški kandidatki leve-sredine za Deželo FJk, ki je obenem tudi izraz pozitivnega sodelovanja med SSk in Demokratsko stranko v številnih javnih upravah na Tržaškem, Goriškem in Videmskem. Vse to ustvarja zelo dobro politične in programske pogoje, na katerih spet obnoviti volilni dogovor izpred petih let, ki je stranki SSk omogočil samostojen nastop in uspešno izvolitev slovenskega predstavnika v Deželni svet FJk, predvsem pa obilo pozitivnih ukrepov v korist naše narodnostne skupnosti, ki so sad vztrajnega dela deželnega svetnika SSk Igorja Gabrovca in njegove konstante prisotnosti na teritoriju.

Deželno tajništvo SSk je izrazilo razočaranje nad stališčem slovenske komponente v Demokratski stranki, ki nerazumljivo nasprotuje volilnemu dogovoru s SSk. Slednji namreč je temelj, na katerem je mogoče izvoliti v Deželni svet večje število slovenskih predstavnikov in je tudi dobra podlaga za uspešno premostitev razdeljenosti, ki še vedno preveč obremenjujejo celotno družbeno-politično dogajanje v manjšini, še zlasti tokrat, ko je ponovno pod velikim vprašajem izvolitev slovenskega kandidata na listi DS.

Deželno tajništvo SSk je tudi poudarilo, da ob takšnem zadržanju Slovencev v DS si nikakor ne sme dovoliti, da bi slovenska stranka ostala z gorečo vžigalico v roki in bo torej v naslednjih urah in dneh opravila vrsto razgovorov na deželni in vsedržavni ravni s silami znotraj levesredine, zlasti z novimi političimi silami, ki se pojavljajo na sredini. V teh dneh je SSk namreč prejela vrsto vabil, tako da se celo odpirajo doslej neslutene možnosti na vsedržavni ravni.

Trst, 22. decembra 2012                                                              Deželno tajništvo SSk
Deli