Negotovosti psiho-pedagoške službe

Selitev Slovenske socio-psiho-pedagoške službe iz sedanjega sedeža na ulici Farneto v nove prostore pri Sv. Jakobu (ul. Vespucci) resno ogroža kontinuiteto in kvaliteto storitev, ki jo slovenska služba že skoraj tri desetletja neprekinjeno zagotavlja otrokom in mladostnikom (ter, seveda, njihovim družinam), ki obiskujejo šole s slovenskim učnim jezikom na Tržaškem. Novico, ki je mimogrede prišla na uho deželnemu svetniku SSk Igorju Gabrovcu, mu je pred dnevi potrdil sam direktor Tržaške zdravstvene službe Fabio Samani, ki je naposled povabil na pogovor oba deželna svetnika, Gabrovca in Kocijančiča, ter senatorko Blažinovo.

»Selitev Slovenske socio-psihopedagoške službe (SSPPS) naj bi bila začasna in to v pričakovanju na evidentiranje novih in bolj primernih prostorov« je svetniku Gabrovcu poudaril ravnatelj Samani. Gabrovec je uglednega sogovornika seznanil z zaskrbljenostjo predvsem vseh tistih družin, ki so se ali se trenutno poslužujejo pomembne službe. Selitev uradov in ambulant bo že sama zase razlog za zmedo. Obenem pa je lokacija pri Sv. Jakobu neugodna in o tem je tekla beseda že na prejšnjih srečanjih, ki so obravnavala bodočnost SSPPS. »Najbolje bi bilo, ko bi morebitne nove prostore poiskali na obsežnem območju nekdanje umobolnice pri Sv. Ivanu, saj se v bližini nahajajo tudi vse slovenske višje srednje šole. Alternativa bi lahko bile« – tako Gabrovec- »Opčine, ki so sorazmerno lahko dosegljive iz različnih krajev tržaške pokrajine«.

Direktor Fabio Samani je načelno soglašal z Gabrovčevim izvajanjem in ponovil, da si ravnateljstvo zdravstvene službe vsekakor prizadeva v iskanju novega sedeža ravno pri Sv. Ivanu ali na Krasu, rešitve pa ni za vogalom. »Po odstopu vodje dr. Nade Bercetove je še najbolj nujno, da direkcija zdravstvenega podjetja imenuje novo vodjo SSPPS, nakar je še vedno aktualna potreba po evidentiranju figure otroškega zdravnika z znanjem slovenskega jezika. Tretji korak, ki pa bi lahko bil navsezadnje tudi prvi, je širitev delovanja Slovenske socio-psiho-pedagoške službe tudi na Goriško in v Špeter, kjer prav tako so slovensko govoreči učenci in dijaki« posebej poudarja Gabrovec, ki bo na tem vztrajal tudi na skorajšnje sestanku med vodstvom tržaškega zdravstvenega podjetja z izvoljenimi politiki iz vrst slovenske narodne skupnosti.

»Selitev službe v začasne prostore je sprejemljiva le pod pogojem, da so že evidentirani bodoči dokončni prostori, finančna sredstva za njihovo prilagoditev in, seveda, načrt s točno določenimi časovnimi termini!« zaključuje deželni svetnik Igor Gabrovec.

 

 

Trst, 3. septembra 2011

Deli